Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Ingvarsson är rättsombud på Riksförbundet FUB. I klippet berättar hon om hur kommunerna brister i sitt ansvar för daglig verksamhet enligt LSS. Foto: SVT/Linnea Burén

Rättsombudet om kommunernas brister: ”Väldigt ofta fungerar det inte”

Uppdaterad
Publicerad

För studenter med intellektuell funktionsnedsättning ligger ödet om det framtida yrkeslivet i kommunens händer – och ofta blir det fel. Det menar riksförbundet Fub som stöttar personer och anhöriga.

Om några veckor tar tusentals gymnasieelever med intellektuell funktionsnedsättning studenten. Studenterna har gått en fyraårig gymnasieutbildning med en särskild inriktning, exempelvis djurvård eller restaurang, som ska vara förberedande för ett jobb inom kommunen -daglig verksamhet.

Eftersom studenterna är så beroende av sin hemkommun står det i lagen att den dagliga verksamheten ska vara anpassad efter individens behov och önskemål. Studenterna ska få arbeta med något de är intresserade av. Men verkligheten ser ofta helt annorlunda ut, enligt Elisabeth Ingvarsson som är rättsombud på Fub.

– Ungdomarna jag träffar är ofta ledsna över att de inte får arbeta med det som de utbildat sig inom under fyra år. Det är väldigt ofta som det här inte fungerar inom kommunerna.

Bland annat i Norrköping har en planeringsmiss gjort att vissa ungdomar fått en akut jobblösning som inte är individuellt anpassad. Andra ungdomar i kommunen har ännu inte fått något lösning alls.

Hör mer om hur situationen för studenterna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.