Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smygfilmade bidragsfuskare – Norrköpings kommun får allvarlig JO-kritik Foto: Johanna Hanno, JO/SVT

Smygfilmade bidragsfuskare – Norrköpings kommun får allvarlig JO-kritik

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Norrköpings kommun för utredningsmetoder som använts när kommunen misstänkt felaktiga utbetalningar av ekonomiskt bistånd. Metoderna har bland annat bestått av spaning och dokumentation.

– Utredningsmetoderna strider mot det grundlagsfästa skyddet för den personliga integriteten och rätten till privatliv. Det är mycket anmärkningsvärt att det inte gjordes några egentliga överväganden om de rättsliga förutsättningarna innan metoderna började användas, säger JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande under onsdagen.

Det var under våren 2020 som kommunstyrelsen i Norrköping fattade beslut om att intensifiera arbetet mot fusk och bedrägerier i det kommunala välfärdssystemet – då rekryterades bland annat en säkerhetsutredare.

Skett i det dolda

I granskningen har JO konstaterat att levnadsmönstret hos de observerade personerna dokumenterats på ett detaljerat sätt. Observationerna har dessutom pågått under en längre tid och skett i det dolda.

Så här sa politikerna om spanandet i maj förra året:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunen smygfilmar bidragsfuskare – så här säger politikerna Foto: Lena Liljeborg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet