Experter tillfrågas inte när nya äldreboenden planeras

Uppdaterad
Publicerad

När nya äldreboenden byggs kommer de som jobbar i vården eller är experter på demensvård ofta in sent i byggprocessen. Det visar SVT Nyheter Östs granskning.

Flera forskare och demensexperter vittnar om att utemiljö och frisk luft kan underlätta för äldre människor. Särskilt för dem som känner stark oro eller är aggressiva till följd av sin demenssjukdom.

Se hela vår granskning om äldreboenden på temasidan ”Det sista hemmet” som du hittar här.

Det sista hemmet

Ändå byggs många äldreboenden på höjden – och var fjärde nytt äldreboende saknar helt lägenheter i markplan. Det visar en granskning av SVT Nyheter Öst där vi har gått igenom över 100 planritningar för planerade äldreboenden i hela landet.

Kommer in sent i byggprocessen

En förklaring till att det blir så kan vara att de som har kunskap och erfarenhet av demensvård inte finns med i byggprocessen. De kommer istället in sent i byggprocessen, när planritningar och bygglov redan är klart.

Nästa vecka invigs ett nybyggt äldreboende i Linköping: Vallastadens vårdboende. Det är Linköpings kommun som har bestämt att äldreboendet ska byggas. Men kommunens egna demensexperter fick aldrig vara med i byggprocessen.

”Får göra det bästa av situationen”

När SVT går runt med två av kommunens demensexperter kommenterar de till exempel de mörka partierna i golvet, som kan påverka personer med demenssjukdom negativt.

De uttrycker också förvåning över att äldreboendet saknar lägenheter i markplan.

– Men nu får vi väl göra det bästa av situationen, säger Bertha Ragnarsdottír som är projektledare i Linköpings kommun.

Demensavdelningen en trappa upp

I Norrköpings kommun har flera nya äldreboenden byggts under de senaste åren. Ett av dem är demensboendet Katrineholmsvägen 5 i Åby. Huset är byggt på höjden utan lägenheter i bottenplanet. Demensavdelningen ligger i trappa upp.

Det ligger kontor i bottenvåningen. Varför kan man inte lägga kontor högre upp och lägenheter i markplan?

– Ja, så här i efterhand kan man väl säga att man kunde väl ha byggt en boendeenhet på bottenplan. Det är ju ett val man gör någonstans, säger Helena Axestam, chef på vård- och omsorgskontoret i Norrköping.

Hon påpekar att kommunen inte har några egna fastigheter utan det är privata fastighetsägare som kommunen hyr av.

Politikerna i vård- och omsorgsnämnden kan ändå påverka hur ett äldreboende byggs.

– Vård- och omsorgsnämnden har ju framfört det de tycker är viktigt i riktlinjerna, säger Helena Axestam.

Står ingenting i riktlinjerna

Det finns tydliga riktlinjer om vad som ska finnas med när man bygger ett nytt äldreboende i Norrköpings kommun. På 63 sidor finns detaljer om allt från hur många datorer som ska finnas på varje kontor till att nycklarna till köket även ska passa den låsbara lådan.

Men det står ingenting om att äldre ska få möjlighet att bo i markplan.

Ingen demensexpert tillfrågades

När riktlinjerna i Norrköping togs fram 2016 tillfrågades inte någon av kommunens demensexperter. Inte heller någon av dem som jobbar i vården. Förslaget togs fram av tjänstemän från det kommunala fastighetsbolaget, en landskapsarkitekt, en hygiensjuksköterska och kommunala tjänstemän. Förslaget skickades aldrig ut på någon extern remiss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det sista hemmet

Mer i ämnet