Anna Selander och Sophia Jarl (M) säger under presskonferensen att de avslutar de utredningsmetoder som JO kritiserat. Foto: Norrköpings kommun

Norrköpings kommun svarar på JO:s kritik: ”Avslutar metoderna”

Publicerad

I onsdags riktade Justitieombudsmannen, JO, stor kritik mot Norrköpings kommun för utredningsmetoder som strider mot rätten till privatliv. Nu ger kommunen en kommentar på beslutet under en presskonferens.

Metoderna som kommunen använt har bland annat bestått av spaning och dokumentation när man misstänkt felaktiga utbetalningar av ekonomisk bistånd.

– JO kallar det för spaningar och vi förhåller oss till det. Vi kommer inte fortsätta med de här metoderna, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) under presskonferensen.

”Rikta fokus rätt”

Sophia Jarl (M) tar även upp tidigare kritik som JO lämnat om att polisen inte gör tillräckligt för att lösa välfärdsbrott och menar att polisen behöver få riktade resurser för att kunna arbeta på rätt sätt.

– Tidigare har JO kritiserat polisen för att de inte gör tillräckligt och nu kritiserar de Norrköpings kommun för att vi gör för mycket, säger hon.

Anna Selander, kommundirektör Norrköping, menar att de kommer ta fram nya arbetsmetoder men att en rättslig prövning behöver göras innan metoderna träder i kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet