Maria Jönsson, chef för Norrköpings Stadsmuseum, lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan efter en överenskommelse. Arkivbild. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Norrköpings Stadsmuseums chef lämnar med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för Norrköpings Stadsmuseum Maria Jönsson, lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. Vilket Magasin K var först med att berätta.

Maria Jönsson har riktat skarp kritik mot att Norrköpings kultur- och fritidskontor läggs ner.

– Norrköpings kommun och jag har skrivit en överenskommelse om avslut av min anställning. Det är med andra ord ömsesidig såtillvida att vi är överens om att jag ska sluta och att jag får ett avgångsvederlag på 737 100 kr. Med detta sagt, överenskommelsen sker på arbetsgivarens initiativ, säger hon till tidningen.

Kulturbråket i Norrköping

Under hösten har tonläget om kulturen i Norrköping debatterats. Det nya moderatledda styret anser att kulturen ska finansiera sin egen verksamhet i större utsträckning, vilket innebär att kultur- och fritidskontoret läggs ner och blir istället en del av ett nytt Tillväxtkontor.

Maria Jönsson har riktat kritik mot förändringen men flera källor uppger till SVT att beskedet att hon lämnar sin anställning snarare har att göra med brister i arbetsmiljön på Stadsmuseet.

Att det funnits arbetsmiljöproblem där bekräftar hon också till NT.

– Det har funnits under väldigt lång tid. Det har kommit och gått även under min tid såklart, säger Maria Jönsson till tidningen.

Vill inte gå in på detaljer

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M), hänsvisar frågor till Maria Modig, chef för nuvarande kultur- och fritidskontoret. Hon svarar i mejl.

”Med respekt för Marias integritet kommer jag inte gå in på detaljer kring den här överenskommelsen. Vår upplevelse är att den har föranletts av en konstruktiv dialog i enlighet med kommunens rådande rutiner och att det var ett gemensamt beslut att gå skilda vägar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.