Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunens svar överraskade Helga Waerme när hon begärde ut Sophia Jarls alla positiva mejl. Foto: Linnea Burén/SVT

Norrköpingsbo begärde ut Jarls ”många” positiva mejl – svaret förvånade

Publicerad

Norrköpingsbon Helga Waerme bad kommunen om att ta del av Sophia Jarls ”väldigt många” positiva mejl och sms i samband med det uppmärksammade kulturbråket. Svaret gjorde henne överraskad.

Det var dagen efter kulturbråkets start som Helga Waerme hörde Sophia Jarl (M) i en debatt på radion. Kommunstyrelsens ordförande sa att hon fått väldigt många positiva mejl och sms från Norrköpingsbor som tackat henne för åsikterna i kulturdebatten och de politiska besluten, som bland annat innebär en eventuell försäljning av konserthuset Louis De Geer.

Då kommunala mejl och sms är allmänna handlingar mejlade Helga Waerme kommunen för att be om kopior på alla positiva mejl och sms som kommit till Sophia Jarl från kulturdebattens start fram till intervjun. Hon berättar att hon fick ut tre positiva mejl som hade inkommit före intervjun och inga sms.

SVT Öst har också begärt ut Sophia Jarls mejllogg under dessa två dagar och räknar till fem positiva mejl i den kommunala inkorgen innan intervjun.

Varför är det här viktigt?

– Om jag som medborgare tänker att en politiker har ett stöd, då får jag med demokratins spelregler böja mig för det. Men om en politiker går ut och säger att man har ett bekräftat stöd, fast det visar sig att man inte har det – då tycker jag demokratin är lite i fara, säger Helga Waerme, som tidigare suttit i Kolmårdens kommundelsnämnd för Vänsterpartiet.

”Inte hela sanningen”

Sophia Jarl håller inte med om kritiken.

– Jag upplever att jag har ett väldigt stort stöd för det vi gör i Norrköping just nu, framför allt från Norrköpingsborna som röstat på koalitionen som sitter vid makten. Jag känner mig helt trygg i sakfrågan. När man begär ut mejl får man en ögonblicksbild över vad som ligger i kommunmejlen just då. Men det är inte hela sanningen.

Hör mer från Sophia Jarl och Helga Waerme i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.