Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Norrköpingsborna månar om sina parker och grönområden

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpingsbor har genom intervjuer och enkäter fått svara på hur de använder stadens grönområden och parker. Resultatet visar de sociala och kulturella värdena i utemiljön och hur områden kan utvecklas.

Norrköpingsborna är måna om sina grönområden och uppskattar dem högt, säger Carolina Olsson, som är landskapsarkitekt i Norrköpings kommun.

– Det är många som nämner att man tycker det är viktigt att de här områdena finns och det finns en oro om att de kommer att byggas bort, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Dessa platser är särskilt uppskattade

Runt 400 intervjuer har genomförst med kommuninvånare, även öppna förskolor och föreningar har deltagit i studien via enkäter. Lekplatsen i Vilbergsparken, Norra kajen och Strömsparken är några exempel på platser som är särskilt uppskattade. Norrköpingsborna har även lämnat synpunkter och idéer om hur områden kan förbättras.

– Det har kommit in många olika ideér. Det handlar om att förbättra skötseln, om att ha mer skugga vid lekmiljöer, om att ha fler sittplaster. Några har också önskat fotbollsmål, säger Carolina Olsson.

Resultatet ska nu användas för att göra prioriteringar av framtida satsningar och skötselåtgärder i stadens parker och naturomnråden.

– Vi kan jobba mer strategiskt. Det kan handla om hur vi ska etablera våra satsningar och hur vi ska arbeta med stadens utveckling, säger Carolina Olsson.

”Månar om att de ska finnas kvar”

Vidare säger hon att många oroas över att grönområden kommer att försvinna. Många nämner att de här områdena är viktiga och det kommer flera synpunkter på att vissa promenadstråk är svårtillgängliga.

– Att det är svårt att ta sig fram på grund av tillfälliga hinder vid byggnationer. Man månar om att de här platserna ska finnas kvar, säger Carolina Olsson.

Sedan 2014 har karteringen pågått och totalt ingår 202 parker och andra grönområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.