Shanga Aziz och Rogerio Silvas vill göra skillnad i samhället. Foto: Robin Velander/privat

Ny handbok mot machoattityder inom idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Ett 70-tal idrottsklubbar runt om i Sverige har nu tagit emot de två gymnasiekillarna från Finspång som jobbar mot machoattityder i omklädningsrummet.

Deras jämställdhetsarbete som riktar sig till idrottskillar – Locker room talk – har nu också fått stöd av Riksidrottsförbundet.

Vi har tidigare berättat om gymnasiekillarna Shanga Aziz och Rogerio Silva, från Finspång som drog igång skolprojektet ”Locker room talk”.  Syftet var att bege sig ut till idrottskillarnas omklädningsrum för att prata om machoattityder och jämställdhet. Nu har de inlett ett samarbete med Riksidrottsförbundet och skrivit en handbok i ämnet.

– Nu kan alla lag i hela landet gå in och få mer information och material om hur man ska arbeta med inkluderingsfrågor, säger Rogerio Silva, från Locker room talk.

Shanga Aziz och Rogerio Silvas har besökt ett 70-tal idrottsklubbar. Foto: SVT

Genom samarbetet med Riksidrottsförbundet presenteras deras arbetsmetod på förbundets webbsida ”inkluderandeidrott.se”. Där har de skrivit en handledning för idrottsledare med övningar för killar i åldern 10-14 år.

– Vi ser en stor potential med vad de gör. Det går precis i linje med den normmedvetenhet och jämställdhetsfokus som vi har, säger Sofia B. Karlsson, jämställdhetsresurs vid Riksidrottsförbundet.

LÄS MER: Här är killarna som vill tvätta bort sexismen i omklädningsrummet

Shanga Aziz och Rogerio Silvas träffade här ett ungdomslag från Finspångs FK. Foto: SVT arkiv

TV: Ny handbok mot machoattityder inom idrotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.