Vågen Foto: Linköpings kommun

Nu har Linköpings nya simhall presenterats

Uppdaterad
Publicerad

Fem arkitekturfirmor slogs om att få designa Linköpings nya simhall. Nu har det vinnande bidraget presenterats.

Vågen, så heter Linköpings nya simhall. Det presenterade kommunen under tisdagseftermiddagen. Det vinnande bidragets utseende ska, som namnet avslöjar, efterlikna vågformer och kommer att bestå av flera olika plan.

Jury tittade på tre egenskaper

Samtliga bidrag har kunnat beskådats på medborgarkontoret sedan den 9 december.  Vinnaren utsågs sedan av en jury som tittat särskilt på hur bidragen uppfyller tre egenskaper – robust, berörande och användbarhet.

Simhallsbygget i Linköping

– Det här är det bidrag som bäst motsvarar våra krav: den ska fungera i staden, den ska anpassas till Tinnerbäcksbadet, det är en stor anläggning som innehåller många funktioner och det ska vara en mötesplats, säger Johanna Wiklander, stadsarkitekt.

LÄS OCKSÅ: Final i arkitekttävling för ny simhall

En av interiörbilderna från det vinnande bidraget. Foto: Linköpings kommun

Behöver inte vara oroliga

Tanken är att det första spaden ska sättas i marken redan i höst och att det första dyket ska kunna tas som tidigast i mars 2021. Badsugna behöver dock inte vara oroliga under den perioden – den nuvarande simhallen kommer att vara i bruk till dess att den nya står klar. Vad som sedan händer med den marken är ännu oklart.

Den nya simhallen

Byggnaden kommer att innehålla åtta olika bassängtyper, däribland en 50-metersbassäng för tävling och undervisningsbassäng.

Det kommer att finnas gym och gruppträningslokaler.

Tanken är att simhallen ska klara 3200 besökare vid besökstopp varje dag. Dessutom ska 1700 personer kunna vistas samtidigt i den del av byggnaden där 50-metersbassängen ligger vid till exempel tävlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Simhallsbygget i Linköping

Mer i ämnet