Delar av forskargruppen vid LOE, Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet. Foto: Linköpings universitetVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nu kan forskarna göra batterier av papper

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Linköpings universitet har tagit fram ett papper som kan lagra energi.

Materialet kallas Power paper och består av enkla råvaror – förnyelsebar nanocellulosa och en lätt tillgänglig ledande plast (polymer). Det ser ut och känns som ett plastigt papper.

Elpappret har också en låg vikt, innehåller inga farliga kemikalier eller tungmetaller och är även vattenfast. Det tar bara några sekunder att ladda och tål att laddas hundratals gånger, enligt forskarna.

Resultat publiceras

Forskningsresultaten publiceras nu i en artikel i Advanced Science.

– Tunna filmer som fungerar som kondensatorer har funnits tidigare, det vi har lyckats med är att tillverka materialet i tre dimensioner. Vi kan tillverka tjocka plattor, säger Xavier Crispin, professor i organisk elektronik.

Forskare vid KTH, Innventia, Danmarks tekniska universitet och University of Kentucky har också varit med i arbetet att ta fram elpappret.

Pengar från Wallenberg

Sedan 2012 har projektet Power papers finansierats med pengar från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

– De låter oss forska utan att kräva in omfattande rapporter och de litar på oss. Vi har en stor press att leverera, men det får ta tid och det är vi mycket tacksamma för, säger professor Magnus Berggren, forskningsledare vid Laboratoriet för organisk elektronik.

Miljoner till industrialisering

Forskarnas utmaning är nu att industrialisera tillverkningen.

– Tillsammans med KTH, Acreo och Innventia har vi nu fått 34 miljoner från Stiftelsen för strategisk forskning för att gå vidare och hitta en rationell tillverkningsmetod, en pappersmaskin för Power paper, säger Magnus Berggren.

Läs mer hos Linköpings universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Delar av forskargruppen vid LOE, Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet. Foto: Linköpings universitet
Foto: Linköpings universitet
Power paper. Foto: Linköpings universitet