Foto: TT

Nu lanseras ”Första hjälpen vid sorg”

Uppdaterad
Publicerad

Många känner sig osäkra inför att bemöta personer i sorg, visar en ny Sifo-undersökning. Nu ger Svenska kyrkan ut konkreta tips genom ”Första hjälpen vid sorg.”

Det handlar om vad medmänniskor, vänner och kollegor kan göra för den som sörjer.

– Vår erfarenhet är att enkla saker spelar stor roll. Att ta kontakt är viktigt, säger Ingrid Edgardh, präst i svenska kyrkan, med erfarenhet som sjukhuspräst.

Ingrid Edgardh.

Bakgrunden till arbetet är den nyligen publicerade Sifo-undersökningen som genomförts på uppdrag av Svenska kyrkan.

Sju av tio känner osäkerhet

Undersökningen från Sifo visar att nära sju av tio känner sig osäkra på vad de ska göra eller säga till en person som sörjer.

71 procent uppger att de skulle vilja bli bättre på att möta människor som sörjer. Bland personer i åldrarna 18-29 år uppger nästan fyra av fem att de vill vara bättre förberedda, enligt undersökningen.

Totalt deltog 4.200 personer, 200 från varje län, i webbintervjuer som genomfördes under perioden 20 september till 5 oktober. Personerna som deltog var i åldern 18-79 år.

Tipsen handlar bland annat om att ta ansvar för kontakten, ta initiativ, visa närvaro, bryta tystnad och att ha tålamod.

Under veckan kommer ”första hjälpen vid sorg” nå företag i hela landet, genom ett utskick till 2.000 personalchefer och HR- ansvariga, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer