Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektet med elvägen är nu avslutat och tekniken tas bort från vägsträckan berättar Petra Carlenarson, delprojektledare för Smartroad Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT , Smartroad Gotland

Nu rivs den unika elvägen på Gotland – ”Vi har lärt oss massor”

Uppdaterad
Publicerad

Projektet Smartroad Gotland som pågått i snart fyra år är nu avslutat. De närmsta veckorna tas tekniken bort från vägarna.

Hösten 2019 startade bygget av elvägen på Gotland. Elektriska spolar lades då ner i vägbanan på en vägsträcka på vägen mellan Visby och flygplatsen.

Trådlös laddning

Det handlar om induktiv laddning av tunga elfordon som bussar och lastbilar. Elektriciteten förs trådlöst över från vägbanan till fordonet när det kör på vägen. En av fördelarna med tekniken är att tunga fordon inte måste ha så stora batterier eftersom de laddas hela tiden medan de kör på vägen.

Lärt oss massor

Projektet har haft en budget på 116 miljoner som delvis finansierats av Trafikverket. Det är nu avslutat men har bidragit med mycket kunskap.

– Vi har ju lärt oss massor. Vi har hållit på i nästan fyra år och det har varit alltifrån teknikutveckling, med högre effekt när vi överför energi, men också att vi har utvecklat installationsmetoder, säger Petra Carlenarson, delprojektledare för Smartroad Gotland.

Se mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.