Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Fernemark, säkerhtetschef, Niklas Borg (M) och Denisé Cassel (KD) visade upp de första kamerorna på Trädgårdstorget i Linköping. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Nu sätts 15 kameror upp i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har länge sagt att de ska sätta upp övervakningskameror på flera platser i Linköping men har ännu inte kommit till skott. Nu tar kommunen saken i egna händer.

– Antalet poliser per invånare har minskat samtidigt som brottsligheten eskalerat. Kommunens eget trygghetsarbete har därför aldrig varit viktigare, säger kommunalråd Denisé Cassel (KD).

15 kameror

De första kamerorna monterades på Trädgårdstorget i fredags och inom kort kommer det sättas upp fler på Drottninggatan, i Ekholmen, Lambohov, Majelden och Ryd.

Totalt sätter kommunen upp 15 kameror och placeringen har bestämts i samarbete mellan Linköpings kommun och bland annat Polisen, Östgötatrafiken och berörda fastighetsägare.

– Vi samarbetar med polisen i det här och materialet kan begäras ut om ett brott begåtts, säger Denisé Cassel (KD).

Första etappen

Materialet sparas i tre dagar och kamerorna kommer vara igång dygnet runt. I ett första steg sätts 15 kameror upp men fler är att vänta.

– Vi ser att det även finns andra platser i Linköping som skulle vara behjälpta av att få upp kameror så det är något vi kommer att satsa på framgent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer