Foto: Hasse Holmberg/TT

Nu ska rådjuren på kyrkogården i Visby skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Rådjursstammen växer på Gotland och några söker sig in till Visby. På norra kyrkogården har problemen med förstörda planteringar nu blivit för stort.

Mats Ahlqvist som är chef för kyrkogårdsförvaltningen berättar att det är fyra rådjur som nästan varje natt kommer till kyrkogården:

– Anhöriga blir väldigt ledsna när det ser ut som om någon helt har vandaliserat gravplatsen de ska besöka.

Länsstyrelsen har godkänt skyddsjakt på de fyra rådjuren och Mats Ahlqvist har nu börjat söka efter jägare med tillstånd att skjuta i tätbebyggt område.

Han säger att att man haft problem med rådjur under tre års tid, men att det blivit extra besvärligt den senaste tiden.Rådjuren har gett sig på gravkransar och förstört nästan alla penséer som planterats på kyrkogården. Kyrkogårdsförvaltningen har försökt skrämma bort djuren med hjälp av starka dofter, som gödslet blodmjöl och lammull, men inget har hjälpt, så nu ser man ingen annan lösning än att skjuta djuren.

– De är ju på fel ställe, det är så tråkigt att de söker sig in till staden och vi kan ju inte ha vaktpersonal som patrullerar här på nätterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.