– Väldigt mycket av Östgötarnas skattepengarna sipprar nu ut till nätbolagen, säger regionrådet Kaisa Karro. Foto: Lena Liljeborg/SVT

”Orättvist och kostar för mycket” – nu ska betalningen till nätläkare regleras

Uppdaterad
Publicerad

De mycket omdiskuterade nätläkartjänsterna ska nu utredas av Region Östergötland vars kostnader för utomlänsvård bara ökar.

Förra året betalade Regionen nästan 40 miljoner kronor till privata nätläkarföretag i andra län.

– Vi ser att det här är pengar som går till en marknad där det inte är lika villkor. Våra skattepengar ska hamna hos Östgötarna och de med störst behov. Nu sipprar väldigt mycket pengar ut till de här nätbolagen istället.

Regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S), menar att tjänsten slår orättvist och riskerar att göra vården ojämlik.

– Regionerna ligger efter så därför har vi även gett i uppdrag till vår egen vårdcentralsverksamhet att snäppa upp sig, bli mer digital och kunna erbjuda digitala vårdtjänster.

Västra Götalands beslut att sluta betala för patientbesök i nätläkarföretagens appar, har satt en boll i rullning i hela Sverige.

Hör Kaisa Karro om ojämlika villkor och vårdval i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.