Foto: Heiko Junge/TT

Ny blodprovsmetod upptäcker fler droger

Publicerad

För ungefär ett år sedan började Rättsmedicinalverket i Linköping att använda en ny metod för att upptäcka spår av droger i blodet. Något som har gett resultat.

Den nya metoden, som heter Elisa, har gjort att antalet positiva resultat vid en blodscreening som är den vanligaste testmetoden har ökat, skriver nyhetsbyrån TT.

Dessutom har två nya drogtyper lagts till i vad som sökts efter vid screeningen. Tramadol och buprenorfin.

– För alla droggrupper har vi ökade positiva resultat, säger Robert Kronstrand, toxikolog på Rättsmedicinalverket i Linköping, till TT.

Mångdubblat positiva resultat

Förutom att nästan femdubbla antalet positiva blodprovsresultat med tramadol och buprenorfin, från 152 till 673 under en jämförbar period, så har även de andra drogerna som testas i en blodscreening ökat.

– Elisa gör att vi kan hitta lägre nivåer av missbruksmedel i blod, vilket är viktigt, säger Robert Kronstrand till TT.

En nackdel med den nya metoden är att det tar lite längre tid än med den gamla, men det är det värt tycker Robert Kronstad.

– Man kan säga att vi har ökat kvaliteten, och nu har vi köpt ett nytt instrument som dubblar kapaciteten i antalet prov vi kan analysera med Elisa, säger Robert Kronstrand till TT.

Vad är blodscreening?

Screeningen är det första steget när ett blodprov analyseras. Vid träff på en drog går laboratoriet vidare med en mer resurskrävande analys för att verifiera det första utslaget.

Med en utökad screening kan totalt tolv drogtyper hittas: cannabinoider, amfetaminer, opiater, kokainmetaboliter, bensodiazepiner, buprenorfin, metadon, tramadol, oxikodon, fentanyl, zolpidem och MDMA.

Källa: Rättsmedicinalverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.