Bild från när de tre IS-kvinnorna och deras sex barn anlände till Sverige. Foto: Fredrik Persson/TT

Ny dom – IS-kvinna får tillbaka sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Den IS-kvinna med koppling till Norrköping som utvisades till Sverige från Syrien i höstas får nu tillbaka sina barn från socialtjänsten. Det har förvaltningsrätten i Linköping beslutat i en ny dom.

Det var förra hösten som IS-kvinnan från Norrköping återvände till Sverige tillsammans med sina fyra barn efter att ha utvisats från Syrien. När de anlände till Sverige tvångsomhändertogs barnen enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

Reste till Syrien 2015

Kvinnan reste till Syrien med två små barn och på plats i Syrien fick hon ytterligare två barn. Barnens far har troligen avlidit i Syrien och i februari dömdes kvinnan för bidragsbrott till villkorlig dom efter att ha lyft bland annat barnbidrag och underhållsstöd under tiden hon befann sig i Syrien.

IS-kvinnan har nu överklagat placeringsbeslutet enligt LVU av hennes fyra barn – och förvaltningsrätten i Linköping bifaller överklagandet. Den fortsatta LVU-vården för de fyra barnen kommer nu fortsätta i IS-kvinnans hem.

Ingen oro från SÄPO

Barnens åldrar är mellan tio år och tre år och Förvaltningsrätten konstaterar i sitt beslut att det är utrett att mamman har en god föräldraförmåga och det föreligger ingen oro från varken SÄPO, lokalpolisens Center mot våldsbejakande extremism CVE eller socialtjänstens sida att hon har ett radikaliserat leverne.

I domen konstateras det att ”barnens bästa” är att bo med sin mamma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet