Bild från när de tre IS-kvinnorna och deras sex barn anlände till Sverige. Foto: Fredrik Persson/TT

Återvändande IS-kvinna döms – lyfte 160 000 kronor i bidrag

Publicerad

Den IS-kvinna som i höstas återvände till Sverige efter att ha blivit utvisad från Syrien med koppling till Norrköping har nu dömts för bidragsbrott av Norrköpings tingsrätt.

IS-kvinnan har vidgått att hon mottagit barnbidrag, flerbarnstillägg och underhållsstöd under den aktuella perioden trots att hon inte varit bosatt i Sverige – men enligt henne har det saknats uppsåt.

Is-kontrollerat område

Enligt henne visste hon inte att hon skulle bli kvar i Syrien. Hon berättade för tingsrätten att hon trodde att hon var på väg till en semester i Bosnien tillsammans med sin exman och deras två barn. Istället landade de i Turkiet och sedan på en buss in till Syrien till IS-kontrollerat område. Väl i Syrien kunde kvinnan inte kontakta svenska myndigheter.

Barnbidrag och underhållsstöd

Totalt handlar det om utbetalningar av barnbidrag och flerbarnstillägg på sammanlagt 71 250 kronor, samt 91 234 kronor i underhållsstöd.

Tingsrätten anser dock att kvinnans berättelse är vag och att den inte övertygar. Norrköpings tingsrätt dömer därför kvinnan till villkorlig dom och 50 dagsböter om 50 kronor.

En nämndeman var skiljeaktig och menade att kvinnan inte gjort sig skyldig till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet