Kerstin Ström, skogskonsulent, visar angrepp av granbarkborrar på en granstam. Foto: Jessica Gow/TT

Ny karta tillgänglig över granbarkborrens skador

Uppdaterad
Publicerad

Holmen Skog har tagit fram en ny karttjänst som visar skog som skadats av granbarkborre. Karttjänsten har nu släppts på webben och är tillgänglig för alla.

– Vi har utvecklat den här tekniken och det känns naturligt att erbjuda alla markägare möjligheten att titta på sin egen skog, säger Daniel Stridsman, köpchef Götaland Holmen Skog via ett pressmeddelande.

Med hjälp av artificiell intelligens och satellitbilder, som tagits fram till mitten av september 2019 har kartan tagits fram. Kartan, som omfattar Götaland och sydöstra Svealand finns tillgänglig via företagets sajt.

Under 2018 och 2019 gynnades barkborren av det varma och torra vädret och orsakade stora angrepp. Enligt Skogsstyrelsen skadades totalt 7 miljoner kubikmeter skog i Götaland och Svealand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.