Det vinnande bidraget heter Laterna Magica Foto: Arkitektbyrån Arkitema

Ny jätteskola ska motverka segregationen i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Linköping är en av Sveriges mest segregerade kommuner. Men med bygget av en ny högstadie- och gymnasieskola för 1800 elever vill politikerna förändra det.

Idag presenterades det vinnande arkitektförslaget till det som ska bli en ny stor skola mitt i Linköping.

Jakob Björneke (S), kommunalråd Foto: SVT
SKOLEXPERIMENTET

– Lägger man skolan centralt får man mer blandning på eleverna och då får man bort segregationen, hoppas kommunalrådet, Jakob Björneke (S).

Skolan, som ska heta Nya Kungsberget, kommer att ligga i ett helt nytt stadskvarter där det även ska finnas kulturskola, idrottshallar, kontor och restauranger. Det kommer att byggas i etapper, men de första eleverna ska kunna börja höstterminen 2021.

Gammal stadsplanering boven

Linköping är nu en av Sveriges mest segregerade kommuner. Ett exempel på det är Skäggetorpsskolan där 98 procent av eleverna har utländsk bakgrund. På Ljungsbroskolan utanför stan är det bara 12 procent.

Eleverna på den ena skolan vet nästan inget om dem på den andra.

I en reportageserie lät SVT Nyheter Öst nyligen fyra elever byta skola med varandra för en dag – något som väckte stort intresse både på skolorna och hos politikerna.

Att något måste göras mot segregationen var alla överens om.

Centrala skolor framtiden

Centralt placerade skolor är ett möjligt recept. Det betyder dock att andra skolor i så fall kan komma att försvinna.

– Man får fundera på om vi ska ha några högstadier över huvud taget i våra yttre stadsdelar. Det är ett strategiskt beslut som man får fundera över, sade Catharina Rosencranz (M), vice ordf barn- och ungdomsnämnden.

Och kommunalrådet Jakob Björneke tror att det blir fler centralt placerade skolor i framtidens Linköping.

– Det finns inga färdiga planer just nu, men jag tror det kommer att krävas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKOLEXPERIMENTET

Mer i ämnet