• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny variant av en drog kan ha 100 gånger större effekt – och ändå räknas som laglig. Men forskaren Henrik Gréen och hans kollegor på Linköpings universitet har kommit på en ny metod för att snabbare narkotikaklassa nya internetdroger. Foto: Tina Enström, SVT

Ny metod för narkotikaklassning: ”Nu kan vi hålla jämna steg med tillverkarna”

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Linköpings universitet har nu hittat en metod som ska kunna se till att nya internetdroger snabbare kan narkotikaklassas. Det hoppas man bland annat ska kunna sakta ner den explosionsartade ökningen av drogen kristall.

Under de senaste åren har omkring 50 nya drogsubstanser om året upptäckts i Europa, vilket innebär att det kommer ut en ny drog på marknaden varje vecka. Det räcker att flytta en molekyl i en drog så räknas det som ett nytt preparat – och är därmed lagligt. Och det har tidigare varit svårt för forskare och myndigheter att hänga med.

– För en del substanser har det tagit år innan man har fått reda på hur de funkar, säger Henrik Gréen som är professor vid Linköpings universitet.

En analys per vecka

Tidigare har det saknats ett system för att screena nya nätdroger och ta fram ett vetenskapligt underlag som beskriver hur en substans verkar. Linköpings universitet samarbetar nu med Folkhälsomyndigheten och Rättsmedicinalverket för att den här processen ska gå snabbare.

– Nu kan vi ta fram en analys per vecka. Det innebär att vi kan hålla jämna steg med tillverkarna, säger Henrik Gréen.

SVT Nyheter Öst skildrar i flera publiceringar utvecklingen av den nya drogen 3-cmc, som bland annat kallas kristall.

Så går metoden till

Forskarna använder odlade celler som har receptorer för drogen på cellytan. När man tillsätter olika doser av drogen kan man se hur kraftig effekten är när det gäller att aktivera och stimulera olika receptorer i hjärnan.

Folkhälsomyndigheten behöver därför inte längre vänta på att data om nya substanser ska publiceras i vetenskapliga publikationer, utan får betydligt snabbare ett underlag för narkotikaklassning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkas du av drogen kristall – från välmående till självmordstankar på ett halvår. I videon hör du behandlingssekreterare Kristian Issa förklara hur fort det kan gå. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.