Ny rymdfabrik ska ge nya jobb i Linköping: ”Kan expandera”

Uppdaterad
Publicerad

Beyond Gravity (fd RUAG Space) i Linköping ska utöka sin produktion av satellitdispensers och kommer därför bygga ut sin anläggning. Satsningen kommer innebära ungefär 60 nya jobb.

En satellitdispenser är ett fem meter högt rör av kolfiber som bär 32 satelliter. Varje satellit är ungefär lika stor som en tvättmaskin. Dessa satelliter används för att förse delar av världen, till exempel Indien,  med bredband.

Tidigare har satelliter skickas upp en och en men nu kommer flera satelliter kunna skickas upp åt gången, berättar Anders Larson, vd på Beyond Gravity Sverige.

Linköping

– Om 10-15 år kommer vi ha runt 100 000 satelliter i omloppsbana runt jorden och då måste man få upp fler satelliter på varje raketskott och det är det vi lyckas göra på ett bra sätt.

Den nya rymdfabriken kommer även innebära ett 60-tal nya arbetstillfällen i Linköping.

– Vi räknar med att anställa 60 nya medarbetare de närmsta åren och ser även framför oss att vi kan expandera ytterligare, säger Anders Larson, vd på Beyond Gravity Sverige.

Byter namn

Företaget byter även namn idag från det tidigare RUAG Space till Beyond Gravity och år 2023 beräknas den nya rymdfabriken stå klar i företagsparken Cavok District, vilket blir Linköpings nya flyg-och rymdkluster.

Se var den nya rymdfabriken kommer byggas i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet