Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jim Forsberg, vilthandläggare Länsstyrelsen Östergötland om vad den nya planen innebär. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl // TT/ Hasse HolmbergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny plan: Så ser skarvarnas framtid ut i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland kommer nu få en första förvaltningsplan för skarv. Syftet är att motverka allvarlig skada på fiske och fiskbestånd, egendom och skogsproduktion.

Den nya förvaltningsplanen, som framför allt handlar om att förhindra och styra nyetablering av häckande skarv, har varit ute på remiss och ett 30-tal yttranden har kommit in, främst från fiskevårdsförbund och organisationer.

Hör Jim Forsberg berätta mer om den nya planen i klippet ovan.

Minskning av antalet kolonier

Enligt statistik från Artdatabasen har populationen nått kulmen och antalet kolonier har minskat.

– Fram till millennieskiftet skedde en kraftig ökning både nationellt och i Östergötland. Ser man tillbaka de senaste tio åren har det skett en fortsatt ökning av skarvpar. Antalet kolonier, där skarven häckar har minskat, men antalet häckande par i kolonierna har ökat, säger Jim Forsberg, vilthandläggare Länsstyrelsen Östergötland.

Kan man inte se då att det här på sikt kommer att återgå naturligt?

– Jo på sikt någonstans kommer det stanna av naturligt. De häckar ju både på marken och i träd och dess avföring har en påverkan på miljön, vilket gör att träden till slut dör och faller till marken och kolonin håller ju inte hur många år som helst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer