Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör yrkesfiskaren Anders Johansson vad han tycker om den nya förvaltningsplanen och den stora skarvkolonin i Sankt Anna skärgård. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Fiskaren Anders om skarvarna: ”De häckar mitt i fiskarnas barnkammare”

Publicerad

Under många år har skarvens bestånd och dess skador den orsakar på naturen varit en het debatt.

För första gången har nu Länsstyrelsen i Östergötland beslutat om en förvaltningplan för skarven och yrkesfiskaren Anders Johansson i Sankt Anna skärgård är försiktigt optimistisk.

– På början av 80-talet hade vi inte ett enda häckande par i Östergötland. Nu, bara vid den stora kolonin i Lagnöströmmen, finns det uppskattningsvis cirka 10 000 skarvar och de äter ett halvt kilo fisk varje dag, säger Anders Johansson.

Äter upp reproduktionen av fisk

Det är tydligt att många boende i området inte uppskattar den stora kolonin som häckar på ön Lindholmen. Lukten är vissa dagar mycket påtaglig, naturen på ön är förstörd och det finns problem när det gäller fiskeförvaltningen.

– De häckar ju här mitt inne i fiskens barnkammare, så de äter på tillväxten. Vi har redan innan ett stort problem med reproduktionen av rovfisk här i skärgården. Länsstyrelsen har gjort vissa fiskeskyddsområden där man inte får fiska mellan januari till juni men skarvarna bryr sig inte ett dugg om det – de fiskar ändå, säger han.

Ny förvaltningsplan för skarv

Nu har man för första gången beslutat om en förvaltningsplan för skarven i Östergötland och för Anders Johansson är det en välkommen åtgärd.

– Det är ett steg i rätt riktning och en början till någonting. Vi får se vad det kommer att ge. Kanske kan det bli en effektivare förvaltning när någon med jakträtt kan hålla efter beståndet, säger Anders Johansson.  

Hör mer i klippet ovan vad yrkesfiskaren Anders Johansson tycker om den nya förvaltningsplanen och den stora skarvkolonin i Sankt Anna skärgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet