Foto: Mats Andersson/TT

Ny SMHI-studie visar – tydlig ökning av högriskperioder för skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Högriskperioder för brandrisk väntas öka i södra Sverige och Norrlands kustland. Det visar en ny klimatstudie som SMHI gjort.

Studien är gjord av SMHI, med huvudkontor i Norrköping, på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Syftet med studien är att ge planeringsunderlag med information för beredskap och bekämpning av skogsbränder och samtidigt ge mark- och skogsägare underlag om riskutvecklingen.

”Ökad brandrisk”

– I studien blir det tydligt att vi går mot en generellt ökad brandrisk, det är alltså uttorkningen genom den globala uppvärmningen samt längre torra perioder som ger större effekt än nederbördsökningen, säger Peter Berg, chef för den hydrologiska forskningen på SMHI.

Brandriskmodellen som använts visar hur olika meteorologiska parametrar påverkar fuktkvoten i de ytliga markskikten i skogen.

– Vi kör modellen med framtidsscenarier baserade på olika stora utsläpp av växthusgaser, och det blir då tydligt att ju mer vi släpper ut – desto större ökning blir det av perioder med hög brandrisk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leif Sandahl, brandingenjör på MSB, säger att Sverige har blivit bättre på brandbekämpning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.