Ny studie om äldreboenden och delaktighet. Lena Rosenberg: ”Det är lätt att institutitionen tar över.” Foto: SVT

Ny studie visar: ”Stora brister i inflytande och delaktighet”

Uppdaterad
Publicerad

På Karolinska Institutet i Stockholm har forskaren Lena Rosenberg tittat närmare på hur ett bra liv kan levas på äldreboenden. – Vi har sett att det finns stora brister när det gäller inflytande och delaktighet.

I en studie, som forskare på Karolinska institutet kommer att publicera inom kort, har fokus varit delaktighet och inflytande och hur miljön för dem som bor på äldreboendet ser ut.

Se hela granskningen om äldreboenden på vår temasida ”Det sista hemmet”.

Det sista hemmet

Miljön kan leda till delaktighet

– Vi har sett att det finns stora brister när det gäller inflytande och delaktighet. Men vi har också sett många bra exempel på hur miljön, både den fysiska och sociala, kan stödja trivsel och delaktighet, säger Lena Rosenberg som forskar kring miljön på äldreboenden vid Karolinska institutet.

Vilka brister har ni sett?

– Vi har sett att det är det är väldigt lätt att ”institutionen” tar över. Det vill säga att rutiner och krav på hygien  och liknande tar överhanden på den här typen av platser. Det blir nästan mer som ett sjukhus än en plats där man lever ett vanligt liv, säger Lena Rosenberg.

Aktiviteter ses som ”behandling”

Ett exempel är att man ser aktiviteter som behandlingar snarare än som en del av ett vardagsliv.

– Väldigt många som bor på våra äldreboenden idag har en demenssjukdom. De behöver därför kunna läsa av miljön för att förstå: Vad förväntas av mig här? Vad får jag lov att göra? Om miljön är full av hinder så kommer det att påverka hur jag ser på mig själv och den här platsen.

Viktigt med gemenskap

Att flytta till ett äldreboende är för de flesta en helt ny situation där de ska leva tillsammans med andra människor. Då är det viktigt att platsen hjälper till att skapa ett sammanhang och en gemenskap, enligt Lena Rosenberg.

– Det måste finnas något att tillhöra. Det har vi sett i vår forskning.

”Äldreboendet kan bli en märklig plats”

Enligt forskningen är det också viktigt för livskvaliteten att man får delta i vardagssysslor på äldreboendet.

– Just delaktigheten i vardagssysslor är väldigt viktigt för att uppleva livskvalitet. Annars kan äldreboendet bli en väldigt märklig plats. En plats som jag inte kan förstå, säger Lena Rosenberg.

Hon hoppas att forskningen ska kunna vara en hjälp för arkitekter och andra som utformar äldreboenden.

Forskargruppen har tidigare publicerat flera liknande studier om inflytande och delaktighet i vardagslivet på äldreboenden. Den nya studien, som publiceras inom kort, handlar om den fysiska miljön på äldreboenden.

Här kan man läsa mer om de tidigare studierna: https://openarchive.ki.se/xmlui/handle/10616/46496

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det sista hemmet

Mer i ämnet