Annicki Oscarsson (KD) kommunstyrelsens ordförande i Ödeshög. Foto: SVT och Region Östergötland

Ny vårdcentral i Ödeshög om fem år

Uppdaterad
Publicerad

En ny byggnad för vårdcentral och folktandvård i Ödeshög – det är målet med den avsiktsförklaring som Region Östergötland och kommunen tecknat. Tanken är att allt ska vara klart inom fem år, enligt ett pressmeddelande från regionen.

– Jag tycker det här är jättepositivt. Det är något vi velat en tid från kommunen, säger säger kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarsson (KD), till SVT Nyheter Öst.

Den tidigare byggnaden lider av stora fuktbekymmer och i april 2019 ansåg skyddsombud på regionen att den var en hälsofara. De gjorde då en så kallad 6.6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. I juni samma år flyttade vårdcentralen till tillfälliga paviljonger på Skolgatan.

I februari i fjol rapporterade SVT Nyheter Öst att folktandvården letade nya lokaler, men de har blivit kvar i de gamla.

Letar tomt

Nu söker region och kommun efter en lämplig plats för den nya byggnaden. Under 2023 hoppas parterna att bygget ska kunna starta.

– Vi har en projektgrupp tillsammans med regionen som har jobbat ett tag med var vårdcentralen ska ligga. Placeringen är inte klar än, men vi vill ha ett centralt läge. Det är viktigt även för samhällsutvecklingen, för vårdcentralen är en viktig funktion för medborgarna.

Hon anser också att tidsplanen är realistisk.

– En del tycker nog att fem år är lång tid, men det tar tid med detaljplaner och dylikt. Byggnaden ska ju sedan finnas under lång tid framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ödeshög

Mer i ämnet