Foto: TT

Ny virussjukdom drabbar Gotlands vildkaniner hårt

Publicerad

En ny virussjukdom har på vissa håll på Gotland slagit ut stora delar av vildkaninerna, eller rabbisarna som de också kallas. Men sjukdomen kan också smitta tamkaniner, vilket drabbat öns kaninklubbar.

Den 1 oktober så avslutades SM i kaninhoppning i Värmland. Men några gotländska klubbar deltog inte. Alla Gotlands kaninklubbar var då satta i karantän på grund av sommarens utbrott av kaningulsot.

Klubbens medlemmar har varken kunnat träffats för att träna eller tävla med varandra eller mot andra på hela sommaren.

– Vi känner till två medlemmar som har fått smittan på sina kaniner. Men alla kaniner stryker ju inte med, så de har klarat sig, berättar Eva Pettersson från klubben Gotlands kaninhoppare.

Helt tomt på vildkaniner

Gotland har drabbats hårt i år av den nyare varianten av virussjukdomen kaningulsot som på vissa ställen helt slagit ut vildkaninerna, eller rabbisarna som de kallas på ön. Sjukdomen kan även alltså även drabba tama kaniner.

– Vi har haft stor dödlighet i kaningulsot i år. Jag har fått rapporter från naturvårdare här på länsstyrelsen om att man på vissa områden inte ser några kaniner, det har varit helt tomt, säger Agneta Karlsson Norström, länsveterinär på Gotland.

Från myndigheterna så följer man sjukdomen. Frågan är hur kaningulsoten kan påverka på sikt.

– Det är alltid en risk att virus muterar eller ändrar sig lite. Man har ju hittat det också på harar på fastlandet. Men det kan inte smitta människor, säger Agneta Karlsson Norström.

Karantänen över

Det stora utbrottet tycks nu vara över och karantänen har lyfts för stora delar av Gotland. Gotlands kaninklubbar kan börja träna och tävla igen.

– Det är ganska skönt. Man vet att nu är största delen över, säger Eva Pettersson.

Fakta: Kaningulsot

Den första varianten av kaningulsot kom till Sverige på 90-talet och upptäcktes först på Gotland.

Vaccin togs fram, men 2013 upptäcktes en ny variant, också den på Gotland.

Det är denna variant som på senare år har haft stora utbrott i landet. Därför har karantän införts för de gotländska klubbarna för att inte sprida smittan vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.