Räddningstjänsten larmades vid 02.13 om nya bränder i Norrköping, den här gånger i Hageby – en stadsdel som drabbats av liknande händelser tidigare. Foto: Niklas Luks

Flera bilbränder i Norrköping – i natt igen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra bilar brann i stadsdelarna Hageby och Klockaretorpet, i Norrköping, i natt. Polis och räddningstjänst tvingas nu återigen hantera en natt i flera delar av staden med bilbränder. Bland annat brann två bilar i ett garage i Klockaretorpet sent på måndagskvällen.

Klockan 02.13 ryckte räddningstjänst och polis ut till Limmaregatan i Hageby där en bil satts i brand.

– Det är en bil som står i lågor, och flera bilar är parkerade bredvid, sade Linda Axelsson, polisinspektör vid länskommunikationscentralen i Östergötland, till SVT Nyheter vid tre-tiden.

Bränder och stenkastning i Norrköping

Strax därefter stod det klart att bilen på Limmaregatan blivit helt och hållet utbränd, de två bilar som stod intill fick mindre skador. Tidigare under natten hade en bil satts i brand på en annan adress i Hageby, vid tre-tiden var det släckt på platsen.

– Det kunde begränsas till ett fordon, men vi misstänker att det rör sig om skadegörelse genom brand – att det är anlagt alltså, säger Linda Axelsson till SVT Nyheter.

Brand i parkeringshus

Men de båda larmen om bilbränder i Hageby var inte de första i Norrköping under natten. Redan klockan 23.20 på måndagskvällen kom det första liknande larmet, polis och räddningstjänst fick rycka ut efter att två bilar satts i brand i ett parkeringshus i stadsdelen Klockaretorpet.

– Det var inne i ett gemensamhetsgarage, där det fanns ett 60-tal bilar parkerade. Förutom de två bilarna som vi misstänker har satts i brand så fick även en tredje bil skador, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid LKC Östergötland, till SVT Nyheter.

– Vi misstänker att bränderna är anlagda. Det var en ruta krossad på vardera bil där.

”Det finns en koppling”

Det börjar bli ett återkommande scenario för polis och räddningstjänst i Norrköping. Larm om bilar som satts i brand och blåljuspersonal som attackeras av stenkastande ungdomar. Så sent som natten mot måndag sattes sju bilar i brand i Klockaretorpet.

Vad gäller måndagskvällens två bilbränder i Klockaretorpet säger polisen att man i nuläget inte har någon misstänkt, men man ser ett tydligt samband med den senaste tidens oroligheter i området.

– Visst finns det en koppling. Det börjar ju inte brinna såhär utan anledning i samma område kväll efter kväll, säger Nilseryd.

Under söndagskvällen kastades det sten mot polisen när de patrullerade i området.

Vill bygga närvaro och trygghet

Även räddningstjänsten har vid åtminstone ett tidigare tillfälle utsatts för stenkastning mot sig när de jobbat i området, och har nu sagt att man vägrar åka ut och släcka bilbränder i vissa områden om de inte garanteras polisskydd.

Polisen jobbar numera allt mer intensivt i bland annat Klockaretorpet. Man säger att det handlar om att bygga upp en närvaro och trygghet för de som bor där.

– Vissa ungdomar tycker inte att vi ska vara i området. Men det måste ju vara okej att vi finns på plats och jobbar där, vi ska öka vår synlighet och tryggheten i området, säger Lars-Göran Nilseryd.

”Inte alls som kvällen innan”

I samband med de senaste bilbränderna, som var släckta vid halv ett-tiden på natten, konstaterar polisen dock att det inte funnits några personer på platsen dit man tvingats rycka ut.

– Inga samlingar av personer, så det var inte alls som kvällen innan, Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid LKC Östergötland.

Vidare säger Nilseryd att polisen ändå kommer att behålla sin närvaro i stadsdelarna Klockaretorpet, Hageby och Navesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder och stenkastning i Norrköping

Mer i ämnet