Foto: SVT//ANDERS WIKLUND / TT

Nya regler för utsläpp från kamineldning

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 oktober 2019 ska nya regler tillämpas vid installationer av kaminer som eldas med pellets och ved.

Köksspisar, vedspisar som främst är avsedda för matlagning, kakelugnar och öppna spisar omfattas inte av de nya reglerna. Som tidigare gäller inga utsläppskrav för dessa typer av rumsvärmare, skriver Boverket på sin sajt.

De nya reglerna som gäller för ved och pelletseldade kaminer innebär att utsläppen av kolmonoxid vid nominell effekt, det vill säga det värde som uppges på medföljande broschyr får uppgå till högst dessa värden: braskaminer 0,12 volymprocent, pelletseldade kaminer 0,024 volymprocent. Verkningsgraden får inte vara lägre än 65 procent för braskaminer och 79 procent för pelletseldade kaminer, sett till minuter.

Berör ny installation av rumsvärmare

För dig som idag redan har en kamin, eller rumsvärmare installerad i ditt hem gäller inte heller de nya reglerna, utan de berör dig som installerar en ny kamin.

För att minimera utsläppen från kaminer har nya utsläppsnivåer tagits fram. Övergångsperioden för de ändrade reglerna för pannor löpte ut den 1 juli 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.