Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Regler för kaminer väcker många frågor

Publicerad

Sedan den förste oktober 2019 då reglerna för kaminer som eldas med pellets och ved har många undrat vad som gäller och det här är något som återförsäljare i branschen märkt av.

– Vi får mycket frågor från människor som vill sälja sina kaminer. För ett år sen fick vi ännu fler frågor, då var det många som trodde att de inte ens fick elda i sina kaminer, men så är ju inte fallet, säger Anne-Sofie Aronsson, på Eldabutiken i Norrköping.

Den senaste tiden har återförsäljaren fått flera frågor om försäljning av den gamla kaminen, när den nya instaleras.

– Vi tar ju med de gamla kaminerna men vi slänger dem. Då får vi ofta frågan om de inte själva kan sälja den gamla kaminen istället, men det är oftast inte lönt att sälja den, säger Anne-Sofie Aronsson.

Syftet med de nya reglerna är att minska utsläppen och de gamla kaminerna har oftast mycket högre utsläppsnivåer, förklarar hon vidare.

– Om man väljer att sälja sin gamla kamin, ska man informera köparen om att de inte får en bygganmälan godkänd av kommunen. De gamla kaminerna släpper ut för mycket partiklar i luften och har sämre förbränning än dagens kaminer, säger Anne- Sofie Aronsson.

Anmälan till kommunens byggnadsnämnd krävs för att installera eller väsentligt ändra en eldstad, exempelvis en kamin eller rökkanal. För ny utvändig skorsten kan man behöva söka bygglov om skorstenen avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.