Nya våldsamma upplopp – tre personer skottskadade

Uppdaterad
Publicerad

Nya våldsamma upplopp med stenkastning och bilbränder skedde på söndagen i Linköping och Norrköping. Tre personer skottskadades i samband med ett polisingripande, och vid ett tillfälle blev poliser anfallna från två håll på en bro.

– Det har varit en synnerligen påfrestade dag, säger Mikael Backman, polisens kommenderingshef.

Hela påskhelgen har våldsamma upplopp skett i flera städer, som en reaktion på att det danska högerextrema partiet Stram kurs meddelat att man skulle ordna möten på orterna. På söndagsmorgonen uppgav partiets ledare Rasmus Paludan att nya manifestationer skulle hållas i Linköping och Norrköping. Partiet valde senare att ställa in. Trots detta utbröt tidigt på eftermiddagen upplopp med stenkastning och bilbränder både i Skäggetorp i Linköping och Navestad i Norrköping.

På grund av de senaste dagarnas upplopp hade polisen satt in nationell förstärkning.

Våldsamma upplopp i Sverige

– Vi har sett behov av att kunna mobilisera på ett bra sätt en sådan här dag och det har vi gjort på ett bra sätt, säger Mikael Backman, polisens regionala kommenderingshef.

På måndagen uppgav polisen att 26 personer anhållits efter händelserna.

Tre skottskadade

I Navestad skottskadades tre personer i samband med ett polisingripande. Samtliga tre personer fördes till sjukhus. Enligt polisen kunde två personer snabbt lämna sjukhuset medan en behövde opereras.

– Vi vet så här långt att det har pågått ett våldsamt upplopp och att det har avlossats skott från poliser. Vi utreder detta enligt sedvanlig rutin, den initiala uppgiften är man har varit utsatt för ett allvarligt hot och behövt freda sig antingen genom varningsskott eller verkanseld, utredningen får visa vilket, säger Mikael Backman.

Det finns uppgifter om att poliser trängdes på en bro i Norrköping och blev anfallna från två håll, är det någonting du kommentera? 

– Det har varit många olika typer av situationer under dagen där poliser har blivit utsatta för synnerligen allvarliga påfrestningar. Det där är ett exempel, det kan jag bekräfta. Det finns andra exempel också. 

Går det att säga vilka personer som har varit inblandade i upploppen? 

– Vi ser att det företrädesvis rör sig om lokalt förankrade ungodmar. Sedan kommer den fortsatta utredningen visa i vilken grad det finns organiserade element och om det finns tillresande aktivister.

Flera till sjukhus

Totalt tio personer har förts till sjukhus efter upploppen, de flesta med lindriga skador. En polis i Linköping ska ha skadats lindrigt.

Efter dagens upplopp har totalt 18 personer gripits i Linköping och 8 i Norrköping. Flera av dem har anhållits, enligt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet