Foto: Kicki Nilsson/Anders Wiklund/TT

Morgan Johansson avfärdar M-krav om vattenkanoner: ”Dåligt pålästa”

Uppdaterad
Publicerad

Det viktigaste just nu är att se till att polisen har tillräckligt med resurser. Det menar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Men han avfärdar samtidigt Moderaternas förslag att ge polisen tillgång till vattenkanoner.

– De är dåligt pålästa, säger Morgan Johansson om M-förslaget.

Efter påskens upplopp och våldsamheter beskriver Morgan Johansson Stram kurs ledare Rasmus Paludan som “en högerextrem dåre” som utnyttjar de grundlagsskyddade rättigheterna för att splittra och skapa motsättningar. 

– Men den som angriper polisen angriper också demokratin, säger Morgan Johansson om våldsamheterna i samband med Paludans manifestationer. 

Moderaternas rättspolitiska talesperson lyfte på lördagen fram Moderaternas förslag att polisen ska få tillgång till vattenkanoner för att hantera den här typen av situationer. 

– Vi har föreslagit skärpt lagstiftning gällande attacker mot poliser men även att poliser ska få tillgång till vattenkanoner, sade Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell till SVT.

”Krävs inga politiska beslut”

Morgan Johansson säger att det viktigaste är att polisen har tillräckliga resurser – men han avfärdar M-förslagen och menar att partiet är dåligt pålästa. 

– Vilken utrustning som polisen vill införskaffa är beslut som polisen fattar, det krävs inga politiska beslut för det. Vad jag har sett hittills är det inte utrustning som polisen vill ha, säger Morgan Johansson.

Johan Forssell (M) har svårt att förstå Morgan Johanssons argument:

– Jag vet inte vilken verklighet justitieministern lever i. Jag har talat med flera poliser de senaste dygnen som alla pekat på att vattenkanoner skulle vara ett viktigt tillskott. Det finns ju i flera av våra grannländer, varför skulle de inte fungera även här, säger han.

Angående Moderaternas förslag om högre straff hänvisar Morgan Johansson till ny lagstiftning för blåljussabotage där det finns livstids fängelse i straffskalan.

– Så det är svårt att tänka sig att man kan gå högre än så, säger Morgan Johansson.

Tror du att vi kommer att få se några livstidsdomar till följd av påskhelgens händelser? 

– Det kan jag inte svara på, men att det kan bli rejäla straff är jag ganska säker på, om man kan binda personer till enskilda dåd.

Efterlyser utvärdering

Morgan Johansson håller fast vid att han har förtroende för polisen men han vill att de senaste dagarnas oroligheter ska utvärderas för att se vad som hade kunnat göras annorlunda. Han vill till exempel att det utreds om polisens bemanning på respektive ort har varit tillräcklig. 

– Det finns all anledning att göra en utvärdering i lugn och ro när det har gått lite tid efter detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.