Han fruktade för kollegornas liv: ”Målet var att skada poliser”

Uppdaterad
Publicerad

Stenkastning, våldsamheter och poliser som drogs ur polisbilar. Mats Öhman vid polisen i Bergslagen fruktade på fredagen för kollegornas liv i Örebro. 

– Det var för mig helt uppenbart att man struntade fullständigt i om man skadade eller dödade poliser, säger Mats Öhman om det han bevittnade.

Han var ledig från jobbet men tog sig ändå ut för att följa händelserna i Örebro på fredagen. Det han såg fick honom att frukta för kollegornas liv. Långt över 100 personer var aktiva i våldshandlingar mot polisen, berättar Mats Öhman, som är presstalesman på polisregion Bergslagen och har många års erfarenhet som polis.

– Målet var att skada poliser, det var ingen tvekan om det, säger han. 

Våldsamt upplopp i Örebro

– På en given signal brakade allting loss med stenkastning mot polis. Det var väldigt många som redan från start hade maskerat sig och som hade med sig stenar. Det var för mig helt uppenbart att man struntade fullständigt i om man skadade eller dödade poliser.

”Djupt olyckligt”

Mats Öhman säger att när han lämnade platsen var han osäker på om han hade döda eller svårt skadade arbetskamrater.  

– Det är tack och lov ingen allvarligt skadad men det är ändå tolv kollegor som har blivit skadade för att de har gjort sitt jobb. De har familjer som vill att de ska komma hem helskinnade och det gjorde de inte den här gången, det är djupt olyckligt, säger Mats Öhman.

Polisens kommenderingschef Jonas Hysing konstaterar att personerna som attackerade poliser inte har varit intresserade av dialog.

– De här attackerna har i vissa fall haft som syfte att döda eller allvarligt skada poliser. De här personerna har inte varit intresserade av dialog. Vi upplever att våldet har varit riktat mot polisen, och att det skett när vi arbetar med att säkerställa alla människors rätt att göra sin röst hörd, säger Jonas Hysing till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet