Polisen efter upploppet i Örebro: Ett misslyckande

Uppdaterad
Publicerad

En oerhörd aggressivitet och allvarlig brottslighet. Så beskriver polisen och Polisförbundet de våldsamheter som inträffade i Örebro under fredagen.

– Vi är inte nöjda med hur det här har utvecklat sig. Som vi ser det är det brottsliga angrepp mot poliser, säger Tomas Stjernfeldt, vice ordförande Polisförbundet.

Om och hur polisen har brustit i sitt agerande vill varken Tomas Stjernfeldt eller Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i Bergslagen, säga innan en utvärdering gjorts.

– Självkritiken, den har vi. Men det är andra som också måste känna självkritiken kommande dagar, säger Niclas Hallgren, och syftar på de personer som varit våldsamma på platsen.

Våldsamt upplopp i Örebro

Flera poliser skadades i Örebro och under torsdagens upplopp i Östergötland.

– Det är givetvis så att det är ett misslyckande, det råder det ingen tvekan om. Vi har mer än ett 10-tal poliser som är skadade, säger Tomas Stjernfeld.

Polisen lämnade platsen

Manifestationen som skulle hållas i Örebro under långfredagen hann aldrig börja, då oroligheter utbröt på platsen. Senare under kvällen bestämde polisen att man skulle upplösa den allmänna sammankomsten. Polisen lämnade också platsen, trots att våldsamheterna fortsatte. Något Niclas Hallgren beskriver som ett ”polistaktiskt övervägande”.

– Vi använder alla metoder vi kan för att deeskalera situationer, så att det inte ska bli allvarligare, säger han.

I nuläget är ingen gripen efter våldsamheterna i Örebro. Men enligt Niclas Hallgren jobbar polisen nu med att försöka lagföra så många som möjligt. Då många personer var maskerade under fredagen så finns det vissa svårigheter.

– Det är ju inget lätt utredningsarbete, då hade vi antagligen haft finkorna fulla redan, säger Niclas Hallgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet