Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petra Stenkula, polisområdeschef Malmö, håller pressträff med anledning av lördagens händelser i Malmö efter att Rasmus Paludan hållit en manifestation. Foto: Johan Nilsson/TT

Skånepolisen: En gripen efter nattens upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, höll under påskdagen en pressträff med anledningen av påskaftonens upplopp och förstörelse i Malmö. Hon meddelade bland annat att en 16-åring gripits misstänkt för våldsamt upplopp.

– Det säger mycket när en 16-åring är så drivande i ett våldsamt upplopp, säger Petra Stenkula.

På pressträffen medverkar Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö och SVT Nyheter Skånes team är på plats för att rapportera direkt.

– Strax före klockan 24 eskalerade våldet på Rosengård där en stadsbuss hade satts i brand. Vi möttes av omfattande våldsverkare. Det blev starten på ett mycket svårt läge för polisen. De arbetade i flera timmar. Jag förstår att allmänheten kan känna sig otrygg, säger Malmös polischef Petra Stenkula på påskdagens presskonferens.

– Jag tycker också att det är sorgligt att yttrandefriheten blir en fribiljett till att starta den här sortens upplopp. Men vi tänker återskapa lugnet tillsammans med Malmö stad och föreningar, säger Petra Stenkula.

18 polisanmälningar

Enligt polischefen har det kommit in 18 anmälningar sedan upploppet, och några ur allmänheten har skadats lindrigt. Inga poliser har kommit till skada.

– Det är något vi är väldigt glada över, säger Petra Stenkula. Det är ett svårt läge i landet men vi känner oss förberedda om det skulle ske ytterligare händelser.

Bland annat har en 16-åring gripits misstänkt för våldsamt upplopp.

– Det säger mycket när man är 16 år och är så drivande i ett våldsamt upplopp, så vi kommer att behöva jobba långsiktigt.

”Ett väldigt hårt arbete”

Polisregion syd anser att de har tillräckliga resurser för att kunna hantera den här typen av händelser och de kan också kalla in stöd från annat håll.

– Vi har haft tillräcklig resurs men det är klart att det har varit ett väldigt hårt arbete det senaste dygnet för våra poliser, säger Malmös polischef Petra Stenkula.

Se SVT:s sändning om pressträffen här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stadsbuss sattes i brand efter upplopp i Malmö natten till söndagen – se de dramatiska bilderna i klippet. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.