Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stadsbuss sattes i brand efter upplopp i Malmö natten till söndagen – se de dramatiska bilderna i klippet. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polischefen fördömer attackerna mot blåljuspersonal: ”Avskyvärt”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med ett upplopp i Rosengård i Malmö sattes en stadsbuss brand. Passagerarna fick utrymma och Skånetrafiken drog in flera hållplatser.

– Jag vill kraftfullt fördöma de attacker och våldsamheter som ett antal individer ägnade sig åt i Malmö och Landskrona under gårdagskvällen och natten, säger regionpolischef Carina Persson.

Efter att det brunnit på flera platser i Rosengård i Malmö och blåljuspersonal har attackerats med molotovcocktails, sten och fyrverkerier har situationen lugnat ner sig, rapporterar polisen.

– Man har lyckats lugna ner staden under natten. Staben har varit aktiv men när det nu har lagt sig har man kunnat dra ner på antalet resurser, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisregion Syd, vid sjutiden på söndagsmorgonen.

Indragna hållplatser

Under lördagen har det varit upplopp i både Malmö och Landskrona. På kvällen sattes däck på Västra kattarpsvägen i Rosengård i brand och strax efter midnatt sattes en eldriven stadsbuss i brand.

– Ett brinnande föremål kastades in i bussen. Föraren försökte släcka, men det gick inte och bussen utrymdes. Alla ska ha klarat sig utan fysiska skador, men de är skärrade, säger Mikael Espling vid Skånetrafiken.

Regionpolischef Carina Persson fördömer händelserna kraftfullt och vänder sig till de individer som är ansvariga:

– Ni har utsatt såväl medborgare som polis och räddningstjänst för en allvarlig fara. Genom ert avskyvärda agerande skapar ni ett samhälle som ingen av oss vill leva i, säger hon vid en pressträff på söndagen.

Stadsbussen brann kraftigt. Foto:
Många poliser kallades till området. Foto:

Kvinna skadad i stenkastning

Under natten kom det in rapporter om fler bränder.

Vid 02:30-tiden larmades polis och räddningstjänst om en motorcykel och en bil satts i brand i olika delar av Malmö. Även larm om ett brinnande sophus och papperskorgar inkom under natten.

Upploppen i Malmö och Landskrona började i protest mot Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs. Han hade fått tillstånd för sammankomster i flera svenska städer där han planerat att bränna exemplar av koranen.

Sammankomsten skedde på en rastplats i Malmös södra utkant i närheten av Öresundsbron och inleddes vid 17-tiden på lördagen.

Det var stökigt under mötet. Flera personer kastade sten och försökte ta sig över kravallstaketen. Enligt polisens hemsida fick en kvinna en sten i huvudet och togs om hand av ambulanssjukvårdare. I övrigt finns det inga rapporterade personskador, enligt polisen.

Upplopp på flera håll

I flera svenska städer har det varit upplopp efter att det danska högerextrema partiet Stram kurs meddelat att manifestationer ska hållas.

På torsdagen brände Stram kurs ledare Rasmus Paludan en koran på ett torg i Råslätt i Jönköping. Senare skulle en manifestation hållas i Skäggetorp i Linköping. Den ägde inte rum, men tre poliser skadades av stenkastning och flera fordon vandaliserades.

Därefter fortsatte upploppen i Norrköping, Rinkeby och Örebro. Bränder har startats och det har kastats sten mot blåljuspersonal. Flera poliser har skadats och polisbussar och polisutrustning stulits.

Under lördagen blev det upplopp i Malmö och Landskrona. En person misstänks för mordförsök efter att ha kört in med bil i ett kravallstaket och en fotograf från danska TV2 blev attackerad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet