Upplopp för tredje dagen i rad i samband med högerextrem manifestation

Uppdaterad
Publicerad

För tredje dagen i rad blev det stökigt i samband med högerextrema Stram kurs manifestationer. Både i Malmö och Landskrona skedde bland annat stenkastning mot polisen. En person misstänks för mordförsök efter att ha kört in med bil i ett kravallstaket. 

– De som var i närheten hade kunnat komma till skada, säger Calle Persson, polisens presstalesperson i region Syd. 

Med bara en dryg timme kvar till utsatt tid flyttades högerextrema Stram kurs manifestation från Landskrona till rastplatsen Skånegården i Malmö. Partiets ledare Rasmus Paludan dök upp på rastplatsen vid 17-tiden på lördagen. Både i Landskrona och Malmö blev det under eftermiddagen och kvällen stökigt, med bland annat stenkastning och flera bilbränder.

På bilder från Skånegården syns hur kravallpolis använder pepparsprej för att skingra motdemonstranter som försöker ta sig över avspärrningsstaketet. En person som körde in i ett staket greps och misstänks nu för mordförsök. 

Våldsamma upplopp i Sverige

– Polis, stenkastare och andra som var i närheten hade kunnat komma till skada, säger Calle Persson, polisens presstalesperson i region Syd, till SVT.

Fotograf sparkad i bröstet

En fotograf från danska TV2 blev attackerad av en aktivist vid Skånegården. Enligt TV2 blev fotografen omkullknuffad när motdemonstranter flydde från stenar som studsade tillbaka efter att ha träffat polisbilarna. Kameran ska ha krossats och fotografen ska när han låg ner på marken ha sparkats i bröstet av en motdemonstrant, rapporterar TV2

Enligt polisen ska en kvinna också ha undersökts av ambulanspersonal efter att ha träffats i huvudet av en sten.

– Även Rasmus Paludan ska ha fått en sten på ena benet, säger Calle Persson vid polisen.

Ingen polis ska skadats i samband med händelserna i Landskrona och Malmö.

Polisen: Oklart vilka som ligger bakom

Vid 20-tiden avslutades Stram kurs manifestation och kort därefter började människor lämna platsen. Polisen ser allvarligt på de händelser som inträffat i samband med manifestationen och man har utöver mordförsök även upprättat anmälningar om bland annat våldsamt upplopp och skadegörelse genom brand. Enligt polisen kan antalet anmälningar komma att öka. 

Vilka det är som har legat bakom de senaste dagarnas upplopp i svenska städer är enligt polisen svårt att veta. 

– Det finns många orsaker. En del kan vara upprörda över polisens beslut att ge tillstånd, men det kan också vara unga personer som hyser agg mot polisen av andra orsaker eller kriminella som använder detta som ett skäl att använda våld”, säger Calle Persson till SR Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet