Arkivbild.

Nya varglarm i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Förra helgen var det den stora snackisen – en varg filmades när den tidigt på sprang genom ett samhälle strax norr om Linköping. Nu på fredagsmorgonen har flera personer ringt polisen om att en varg siktats innanför stadsgränsen.

– Jo, vi har fått några samtal om att man sett en varg på Rydsvägen. Och vi har överlämnat ärendet till länsstyrelsen, säger Björn Öberg, presstalesperson hos polisen i Östergötland.

Se tittarfilmen: Här dyker vargen upp mitt i frukosten

Det är länsstyrelsen som tar beslutet om det kan bli fråga om skyddsjakt, dvs att skjuta vargen.

– I det här läget finns det inget som talar för det. Det är ingen ovanlighet med varg som förirrar sig in i tätbebyggda områden och den styrs dit av infrastruktur, som till exempelvis vägar, säger Johan Falck, rovdjursspårare vid Länsstyrelsen i Östergötland, som är på plats i Ryd för att försöka hitta spår efter vargen.

– Tyvärr finns det ingen spårsnö, så det är inte helt lätt att avgöra om det är en riktig varg vi har att göra med och vart den i så fall är på väg. Men jag har en känsla av att den är på väg söderut, säger Johan Falck.

”Utgör ingen fara”

Troligen rör det sig om en varg på vandring som inte känner till omgivningen.

– Den gillar inte situationen, men den utgör ingen fara så länge den har öppna flyktvägar, säger Johan Falck.

– Vi är väldigt tacksamma om de som gör en observation hör av sig till oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.