Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
–Det är inte tanken att det ska bli kvartar. Tvärtom, det kommer att vara ett väldigt stort fokus på att man följer hyreslagen, säger bostadssamordnaren Kaj Hägerström. Foto: SVT

Kommunen om satsningen: Inte bara att flytta in och sedan klara sig själv

Publicerad

Efter flera års arbete med en så kallad bostadstrappa, där drogfrihet har varit ett krav, så ska Norrköpings kommun börja jobba enligt ”Bostad först”-konceptet. Det blir en omställning för socialtjänsten i Norrköping.

– I Sverige har vi i ganska många år jobbat för nykterhet och drogfrihet för att kvalificera sig in på bostadsmarknaden, berättar Kaj Hägerström, bostadssamordnare i Norrköpings kommun.

Det nya arbetssättet går alltså ut på att bostaden ska bli ett verktyg i arbetet med hemlösa personer. Tanken är att när väl en bostad finns så blir det lättare att arbeta med de psykiska problem eller missbruksproblem som ofta finns i bakgrunden.

– Det är inte tänkt att man är så taskig att man bara får flytta in i en lägenhet och sedan får man klara sig själv. Det börjar med bostad för att överhuvudtaget ha någon grund att jobba ifrån, säger Kaj Hägerström.

Först kommer kommunen att stå på hyreskontraktet, men den som sköter sig kommer på sikt att få överta kontraktet.

– Jag förstår också att många människor kanske blir skraja för man tänker att det bara erbjuds en bostad, men så är det inte, säger Kaj Hägerström.

Fokus på skötsamhet

Kommunen kommer också att arbeta med andra insatser. Dels kan det handla om stöd för att faktiskt betala in hyran, dels kan det handla om olika former av behandlingar, beroende på vilka problem personen har. Det ställs dock krav.

– Det kommer att vara ett väldigt stort fokus på att man sköter sig och följer hyreslagen. Att man betalar sin hyra, inte stör några grannar och sköter sin lägenhet, säger Kaj Hägerström.

Den som inte sköter sig kommer att mista lägenheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet