Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sousan Massi Nylander på Ria Center välkomnar att kommunen börjar arbeta efter ”Bostad först”-modellen. Foto: SVT

Nytt sätt att arbeta med hemlöshet i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har regeln varit: först drogfri, sedan bostad. Nu byter Norrköpings kommun arbetsmetod och bostaden ska bli ett medel till drogfrihet istället för ett mål.

– Vi vill underlätta och möjliggöra för fler personer att få ett eget boende, säger socialnämndens ordförande Maria Sayeler Behnam (S).

”Bostad först” startade i New York och har sedan spritt sig runtom i världen. Först var projektet inriktat på personer med psykisk ohälsa, men sedan utökades det till att också gälla personer som länge hade varit hemlösa av andra orsaker. I Sverige har runt 20 kommuner anammat arbetssättet.

Ria Center i Norrköping är en samlingsplats för många utsatta i staden, bland annat hemlösa. Där välkomnas kommunens satsning.

– Det är ett jättebra alternativ, sedan får man ju utvärdera och se vad det ger, säger Sousan Massi Nylander, enhetschef på Ria Center i Norrköping.

Bostaden ett verktyg

Tanken med det nya arbetssättet är att bostaden ska bli ett verktyg i arbetet med psykisk ohälsa eller missbruksproblem. I det gamla arbetssättet har kommunen först krävt drogfrihet och bostaden har mer eller mindre blivit en belöning.

”Bostad först” innebär inte bara att en person får tillgång till en lägenhet utan kommunen arbetar också med annat stöd från socialtjänsten. Det kan handla om att få praktisk hjälp med att se till att hyran betalas och med myndighetskontakter.

Forskning visar på goda resultat

Forskning från flera håll i världen har visat att arbetssättet varit lyckosamt. I Köpenhamn bodde 94 procent av deltagarna i projektet kvar i egen lägenhet efter 12 månader. I ursprungslandet USA ligger motsvarande siffror på mellan 80 och 88 procent.

Annan forskning, från universitetet i York i Storbritannien, har visat att det kan vara billigare att arbeta efter ”Bostad först”-modellen än när man använder en så kallad bostadstrappa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet