Nytillskott på Kolmården – här föds noshörningskalven

Publicerad

Lördagen blev en glädjens dag på Kolmården när trubbnoshörningen Imfolozi nedkom med en 50 kilo tung kalv efter 16 månaders dräktighet.

I ett pressmeddelande beskriver djurvårdaren Lovisa Löfving känslan som fantastisk.

”Som djurvårdare är det alltid spännande att vara med under en födsel och det är extra speciellt när det föds en unge av en utrotningshotad art”, säger hon.

”Erfaren moder”

Redan 30 minuter efter att ha anlänt till världen stod den lilla kalven, som tros vara av honkön, på benen. Födseln uppges ha gått bra – Imfolozi beskrivs av parken som en ”erfaren moder”.

Trubbnoshörningen är den största levande noshörningsarten, och finns i två underarter: den nordliga och den sydliga.

Hotad art

Den nordliga trubbnoshörningen anses av Världsnaturfonden vara utdöd i det vilda – endast två levande honor finns kvar på ett center i Kenya. Den sista hanen avled i mars 2018.

Det finns runt 20 000 sydliga trubbnoshörningar, mestadels i Sydafrika. Arten är hotad av tjuvjakt, som ökat kraftigt under de senaste åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer