Sudan, den sista hanen av arten nordlig vit noshörning dog i våras 45 år gammal. Nu återstår endast två honor kvar innan risken finns att arten utrotas. Foto: TT

Forskare vill rädda nordlig vit noshörning med oväntad metod

Publicerad

I våras dog Sudan, den siste hanen av arten nordlig vit noshörning. Med bara två honor kvar ser det dystert ut för arten – om inte forskare lyckas med sitt räddningsförsök via surrogatmödrar.

Det är forskare vid Leibniz-institutet för zoo- och vilddjursforskning i Berlin som satt upp målet att en kalv av arten ska födas inom tre år.

Forskarna har lyckats framställa provrörsembryon som tills vidare hålls nedfrysta. Förhoppningen är att embryona ska kunna utvecklas i surrogatnoshörningsmammor.

Embryona är inte fullt ut av den nordliga underarten, utan har framställts av sperma från nordlig vit noshörning och ägg från sydlig vit noshörning. Men forskarlagets ambition är att utvinna ägg från de två återstående honorna av den nordliga underarten, som lever i en nationalpark i Kenya. Planen är att göra detta före årets slut.

Ingen riskfri operation

Lyckas man plocka ut ägg från Najin och Fatu, som honorna heter, får sedan en sydlig surrogatmamma ta över. Men det är ingen riskfri operation. De unika honorna måste hållas nedsövda i ett par timmar.

– Det skulle vara en mardröm om något oväntat skulle inträffa, säger Thomas Hildebrandt vid Leibniz-institutet till AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.