Hsc Express ligger vid kaj i Helsingborg. I april sätts hon i trafik. Foto: SVT

Efter motgångar: Ny färja till Gotland i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Många trodde att drömmen om konkurrens på färjetrafiken till Gotland dog när projektet Gotlandsbåten aldrig fick något fartyg på plats. Men nu, två år senare, ser läget annorlunda ut. Rederiet har ett fartyg som just nu finns i Sverige och inom kort öppnar man sin bokning.

Efter att senast ha trafikerat Irländska sjön så ligger hon nu och väntar i Helsingborgs hamn, fartyget HSC Express, som i sommar ska trafikera Visby, Västervik och Nynäshamn. Att fartyget nu finns i Sverige är ett säkert tecken på att det här året kommer trafiken att komma igång.

– Sedan vi köpte fartyget i somras så har vi varit helt övertygade om att komma igång. Fartyget är i bra skick. Vi skulle i princip kunna sätta henne i trafik direkt, säger Ralph Axelson, vd för Gotlandsbåten.

Krävde pengar tillbaka

Det var med glada miner och pionjäranda som bokningen till Gotlandsbåten öppnades förra gången för nästan exakt två år sedan. Detta skedde innan man hade ett fartyg på plats. När det sedan visade sig att fartyget man chartrat inte gick att få loss från Grekland så tvingades man ställa in trafiken.
Tiotusentals bokade resenärer krävde sina pengar tillbaka och projektet Gotlandsbåten, som skulle vara ett lågprisalternativ till rederiet Destination Gotland, gick på grund.

Måste vara ödmjuk

Efter en omstart så är det dags för nya tag. Med ett nytt fartyg så hoppas man också på nytt förtroende.

– Man måste vara ödmjuk, inget snack om saken. Men vi har skaffat ett bra fartyg som vi har kontroll över i många år framöver. Vi gör allt enligt vår plan och det känns som att omvärlden tycker om vad vi gör, säger Ralph Axelson.

Trafiken, som kommer att gå mellan Visby och Västervik och Visby och Nynäshamn, ska starta i slutet av april. Om två veckor räknar man med att öppna bokningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer