Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrik ”Putte” Andersson och Anne-Louise Kroon hoppas på två mandat för nystartade Söderköpingsinitiativet. Foto: SVT

Nytt parti i Söderköping: ”Har nått en bra bit på mindre än ett år”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Det har blivit vanligare och vanligare med lokala partier. I årets val har Söderköping fått ett nytt parti, Söderköpingsinitiativet.

– Vi vill skapa förändring som de etablerade partierna inte har kunnat göra och det är egentligen det som är hela syftet med att vi startades, säger Patrik “Putte” Andersson, förstanamn på partiets lista.

Centerpartiet backar

Valresultatet är ju inte helt och hållet fastställt ännu, men i Söderköping har Moderaterna, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet ökat. Övriga partier har gått bakåt eller legat still.

Märkbara tillbakagångar är Centerpartiet som får 10,8 procent (2018 års val 18,89 procent) och Landsbygdspartiet oberoende som får 1,5 procent (2018 års val 2,15 procent).

Oklart läge

Än så länge är det inte sagt vilket eller vilka partier som döljer sig under posten övriga partier. Det troliga är dock att åtminstone merparten av de rösterna går till det nya partiet Söderköpingsinitiativet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet