”Det är en stor dag för Saab men också för Sverige”, säger Håkan Buskhe, VD Saab. Foto: Saab/Mimmi Moberg SVT

Nytt stridsflygplan rullas ut idag

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterar Saab i Linköping för första gången nästa generations Gripenplan. Planet heter Gripen E och bygger på de tidigare versionerna av stridsflygplanet.

Klockan 15:00 är det så kallad ”roll out” för det allra första provflygplanet av typ Gripen E på Saab i Linköping.

– Det är en stor dag för Saab men också för Sverige. Vi visar idag att vi på kort tid kan leverera ett toppmodernt flygplan, något som endast ett fåtal länder i världen klarar av, säger Håkan Buskhe, VD Saab, till SVT Nyheter Öst:s reporter på plats i Linköping.

Stora talare

Hela presskåren är inbjuden till visningen av planet. Journalister från 14 olika länder finns just nu på plats i Linköping. Ett tiotal av dem kommer ifrån Finland som ska förnya sin flygflotta och har bett om kostnadsförslag.

Bland talarna finns försvarsministern Peter Hultqvist (S), Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg och Brasiliens flygvapenchef Nivaldo Luiz Rossato.

– Denna milstolpe är ett bevis på vår förmåga att bygga stridsflygplan av världsklass, säger Ulf Nilsson, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Ett framtidsplan

Gripen E är en ”Smart Fighter” och är utformad med tanke på framtidens kommande behov. Gripen E är utrustad med den senaste tekniken, med bland annat en förbättrad radar, ett nytt infrarött spår- och söksystem samt ett nytt system för elektronisk krigföring. Det är sedan tidigare klart att försvarsmakten ska köpa 60 stycken Gripen E.

– Statens beställning av Gripen E handlar om att bevara svensk försvarsförmåga på en relevant nivå i framtiden, säger försvarsministern Peter Hultqvist (S) som är i Linköping idag.

Saab kommer att sända hela evenemanget live på sin webb klockan 15:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.