Oanade kvaliteter hos fula varuhus – bästa grunden för lägenheter mitt i stan

Uppdaterad
Publicerad

Bra stomme, bra läge och en snabb process i kommunen är det som lockar fastighetsföretag att satsa i mindre städer.

I Motala ska det byggas lägenheter ovanpå det gamla Domusvaruhuset.

– Här ser vi ju en potential. I många av de större svenska städerna får du brottas väldigt mycket för att få möjlighet att göra projekt, säger Magnus Åkesson, vd på företaget Point Properties.

Bygger i flera städer

Företaget har, bara i Motala, köpt fastigheten Gallerian (gamla Domus), Baltzarhuset och Stora hotellet.

Motala

Att bygga om gamla varuhus har blivit något av en specialitet för företaget, som har fastigheter på flera håll i landet. Förutom Motala har Point Properites också köpt fastigheter i exempelvis Trelleborg, Bollnäs och Karlskoga.

Få tillstånd går fortare

Varuhus i mindre svenska städer har, enligt Magnus Åkesson, tre fördelar. De är så stabilt byggda att de oftast klarar att ytterligare en våning byggs på. De är centralt placerade i städerna. Arbetet för att få tillstånd går fortare i mindre städer. Dessutom tror företaget att det alltid kommer att finnas utrymme för handel i stadskärnorna.

I Motala kommer troligen en ny detaljplan att antas runt årsskiftet, ett arbete som tagit ungefär ett och ett halvt år. I Stockholm kan det ta så lång tid som sju-åtta år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet