Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon berättar Emanuel ”Obelix” Eriksson om vildsvinens betydelse i Linköping. Foto: Daniel Díaz/SVT

Obelix: ”Behöver ätas mer vildsvin”

Uppdaterad
Publicerad

Vid Stafsäter gård i Linköping är vildsvinsfestivalen en ny tradition där det bjuds på eklandskapets ”bästa” vildsvin i form av pulled pork, pizza och mycket mer.
– Var ifrån kommer de bästa vildsvinen? Jo härifrån såklart, säger Emanuel Eriksson, festivalgeneral.

Festivalgeneralen Emanuel Eriksson står i sin Obelix-förklädnad, det vill säga utklädd till den franska seriefiguren som älskar att äta vildsvin, och berättar om Norra Europas största eklandskap i Linköping som levererar de godaste vildsvinen.

– Vi befinner oss på norra Europas bäst bevarade eklandskap och vildsvinen älskar ekollon, förklarar Emanuel Eriksson.

Festivalen är tänkt att främja natur- och kulturlandskapet genom mat. Emanuel Eriksson nämner att man behöver få ett balanserat bestånd på vildsvinen genom ökad jakt och att fler börjar konsumera vildsvinsköttet.

– Det behöver ätas mer vildsvin, säger Emanuel Eriksson.

Vildsvinspaketet

Regeringen har infört ett så kallat vildsvinspaket där Jordbruksverket fördelat pengar till 13 olika projekt som på olika sätt bidrar till att inhemskt vildsvinskött kommer ut på marknaden.

– Jag sökte pengarna genom föreningen Rängen runt.  Vi fick 3,1 miljoner för att göra den här festivalen, sätta ihop ett foodlab och marknadsföra vårt projekt, berättar Emanuel Karlsson.

Moa Karlsson Smedberg som tillsammans med Jenny och Zeb Fryklund prövar en pulled-pork på vildsvinskött. Foto: Daniel Díaz/SVT

”Smakar typ lite som barbecuesås”

En av festivalens besökare är Moa Karlsson Smedberg som sitter och äter vildsvin i pulled pork-format tillsammans med familjen. ”Jättegott” enligt henne men smaken är lite klurig att beskriva.

– Smakar typ lite som barbecuesås och kycklingaktigt, blandad med barbecue. Det är svårt att förklara...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer