Ödeshögs kommun har evakueringsboende – men behovet finns inte

Uppdaterad
Publicerad

Den 10 mars skickade länsstyrelsen ut en enkät till kommunerna i Östergötland. Syftet var att kartlägga hur många boendeplatser för flyktingar från Ukraina som fanns att tillgå.

I Ödeshög tog kommunen fram ett 15-tal platser, men Migrationsverket har nu meddelat att de just nu inte behöver använda dessa.

De första evakueringplatserna som Ödeshögs kommun ordnade fram var främst gymnastiksalar. Kommunen har de senaste veckorna jobbat med att hitta bättre boende.

– Vi har tagit fram bättre boende som lokaler som finns i vår verksamhet, som vi kan göra mer hemtrevligt, säger Annicki Oscarsson (KD), kommunstyrelsens ordförande.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Även om Migrationsverket ser ett minskade behov av evakueringsboende kommer Ödeshögs kommun behålla boendeplatserna fram till slutet av sommaren.

– Det vi ser med evakueringsboenden att vi till en början behåller över sommaren, sen får vi se hur det ser ut då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Mer i ämnet