Foto: Region Östergötland

Ögonbottenscreening på vårdcentraler i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Fyra vårdcentraler i Östergötland är med i ett pilotprojekt där de ska genomföra ögonbottenscreening på sina diabetesmottagningar. Ett flertal patienter ska då slippa besöka ögonkliniken.

Det är vårdcentralerna i Mjölby, Åtvidaberg, Finspång och Valdemarsvik som deltar i projektet. De två förstnämnda har varit med sedan september och de två sistnämnda sedan november.

– Syftet med ögonbottenscreening är att tidigt upptäcka synförändringar hos patienter med diabetes. Om bedömande ögonläkare eller ögonsjuksköterska upptäcker förändringar i ögonbotten, bokas patienten till ett besök vid ögonkliniken, säger projektledaren och vårdenhetschefen vid ögonkliniken Almir Imsirovic, i ett pressmeddelande.

”Nöjda patienter”

Kapacitet på ögonkliniken frigörs också samtidigt som detta ska underlätta för patienterna och minska antalet resor. Ögonkliniken har verksamhet på Universitetssjukhuset i Linköping och Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Vårdcentralerna har fått ögonbottenkameror och anpassade undersökningsstolar. Bilderna skickas sedan digitalt till ögonkliniken för bedömning. Hittills har 140 patienter undersökts på det här sättet och pilotprojektet ska pågå under sex månader.

– Responsen från medarbetare på de utvalda vårdcentralerna är god och patienterna som deltagit är nöjda, säger Almir Imsirovic.

Om allt fungerar till belåtenhet är tanken att arbeta så här på flera vårdcentraler i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.